Megoldások

Öntözés

Az öntözés nagyon fontos a mai nehezen kiszámítható klimatikus viszonyok között, mert növeli a termésbiztonságot, így jobban tervezhetővé teszi a beruházások megtérülését. Azonban az öntözés komoly költséggel jár, ezért érdemes optimalizálni. Az AgroSense rendszer talajnedvesség és vízpotenciál szenzorai láthatóvá teszik a talajban vagy a szubsztrátban a víz mennyiségét és a víz felvehetőségét. A gyökérzónában és annak határán elhelyezett szenzorok lehetővé teszik az öntözés penetrációjának nyomon követését és ezzel a felhasznált öntözővíz mennyiségének optimalizálását.

Tápanyaggazdálkodás

A tápanyaggazdálkodás  a minőségi élelmiszer előállítás egyik sarkalatos pontja. Nem csak azért fontos, mert a tápanyagok, mikro- és makroelem utánpótlása költséget jelent a gazdálkodó számára, hanem azért is, mert ahol a technológia megengedi a folyamatos utánpótlást (csepegtetett öntözés, hidrokultúra) ott egy izgalmas új lehetőség nyílik a növények optimális fejlődésének támogatására. Az AgroSense rendszer képes a növények számára hasznosítható napenergia és a talaj vagy szubsztrát vezetőképességének mérésére, ezzel lehetőséget ad a tápanyag kijuttatás optimalizására. Továbbá – ami talán egyre fontosabbá válik –  a termés állagát, ízét, illatát is lehet befolyásolni a mikro-, makroelemek megfelelő arányával és időbeni eloszlásával.

Növényvédelem

Napjaink egyik leggyorsabban fejlődő területe a növényvédelmi előrejelző modellek. A klimatikus viszonyokból sokféle megbetegedés kialakulására lehet következtetni. Az AgroSense Node-okkal lehetőség van a termőterület megfelelően részletes mérésére, hiszen egy AgroSense bázishoz több mint 100 db Node helyezhető el akár 900 méteren belül. Így a terület különbségei jól felismerhetők, azaz a növényvédelmi előrejelzések és így a beavatkozások szegmentálhatók.

Munkaterület ellenőrzés

Azoknak a gazdálkodóknak, akiknek problémát jelent az elszórtan elhelyezkedő termőterületek megművelésének koordinálása, az AgroSense rendszer könnyen értelmezhető, térképen megjelenített információkat tud szolgáltatni döntéseikhez. A munkagépek számára fontos lehet talaj nedvességének-, illetve növényvédelmi beavatkozáskor a levélnedvesség, a szélirány, szélerősség alakulása.