Nedváramlás és vízpotenciál.

Egy ökoszisztéma vízháztartását nagymértékben befolyásolja a megfelelő növények vízháztartása, míg ezt a növényi vízháztartást maga az ökoszisztéma.

Mind a(z) 9 találat megjelenítve

 • UGT – Plant-Pressure-Ecotron (PPE) kísérleti rendszer.

  A Plant-Pressure-Ecotron (PPE) egy kísérleti rendszer, amellyel mérhető a növények transzspirációs sebessége és az ép növények vízpotenciálja a talaj-növény-légkör kontinuumban.

  A rendszer főként három részből áll; a nyomáskamrát , az átlátszó burkolatot és a vezérlőegységet . A vizsgált növényt a talajt és a növény gyökereit tartalmazó nyomáskamrába ültetjük. Az átlátszó küvetta a nyomáskamra tetejére kerül, és a növény leveleit tartalmazza. A nyírt levélhez csatlakoztatott érzékelő jelet továbbít a vezérlőnek, amely szabályozza a kamra nyomását, hogy fenntartsa a xilemnedvet a vérzés helyén. A PPE méri ezt a „kiegyenlítő nyomást” P, amely ahhoz szükséges, hogy a levél xilém atmoszférikus nyomásra jusson, ami egyenértékű a levél xilém nyomás alá helyezés előtti szívásával.

  A párolgási sebességet a bemenő és a kilépő levegő páratartalmának különbsége határozza meg, amely ventilátor segítségével kering a küvettában. A növény megvilágítása fotoszintetikus aktív sugárzással szabályozható.

  A nyomáskamra és az átlátszó burkolat egyéb méretei érdeklődni.

 • UGT – HFD nedvszívó áramlásérzékelő (HFD8-100 / HFD8-50).

  A Heat Field Deformation (HFD) technológia ideális a radiális nedváramlási profilok mérésére. Ez az eszköz tehát használható a fa architektúra hidraulikus „térképének” létrehozására. A HFD szenzortechnológiával a nedváramlás nagy, alacsony és negatív térfogata meghatározható. A HFD mérések ideális kiegészítői az SFM-1 méréseknek.
  A HFD technológia egy termodinamikai módszer, amely a hőmérsékleti gradiens mérésén alapul a szijács belsejében axiális és tangenciális irányban lineáris hőforrásra vonatkoztatva.
  A fűtőtű állandó szinten kb. 50 mA, elliptikus hőmezőt generálva nulla nedváramlási körülmények között. Ez annál markánsabban deformálódik, minél erősebben meghatározott az aktuális nedváramlás. A szimmetrikus hőmérséklet-különbség a kétirányú áramlás mérésére szolgál nagyon kis áramlási mennyiségek esetén, míg az átlagos és nagy nedváramlást az aszimmetrikus hőmérséklet-különbség segítségével határozzuk meg.
  A HFD érzékelő három mérőtűből áll, egy fűtőtűvel kombinálva. Ezek integráltan csatlakoznak a digitális 24 bites mikroprocesszoron alapuló Smart Interface-hez.
  Az érzékelő kizárólag az SL5 Smart Loggerrel kompatibilis. A dT szimmetrikus (dTsym) és dT aszimmetrikus (dTas) értékeket egy 4 GB-os MicroSD kártya tárolja °C-ban minden egyes mérőtűvel végzett radiális méréshez.
  Minden HFD érzékelő tartalmaz egy precíziós feszültségszabályozót, amely 0 és 12 V között szabályozza a fűtési feszültséget 0,01 V-os lépésekben. A feszültség a többi érzékelőtől függetlenül állítható, így biztosítva a teljes szabadságot a kísérletek tervezésénél. A feszültség egyszerűen beállítható az érzékelő beállítási menüjében, akár közvetlenül vezetékes kapcsolaton keresztül, akár vezeték nélkül, vezeték nélküli modem segítségével.
  A HFD érzékelő tűnként legfeljebb 8 mérési ponttal rendelkezik, 10 mm-es (HFD8-100) vagy 5 mm-es (HFD8-50) távolságonként. A szenzorbeállítás menüben a felhasználó 1-től 8-ig állíthatja be a tűn használandó mérési pontok számát. Az adatokat °C-ban rögzíti, majd importálja a HFD szoftverbe. Ez automatikusan felismeri a tűkészletenkénti beállított mérési pontok helyes számát, és ebből kiszámítja a K paraméter értékét, mielőtt a nyers hőmérsékleti adatokból a nedváramlási sebességeket generálnák. A HFD-TOOL szoftver moduláris felépítésű, és egyedileg bővíthető további modulok hozzáadásával (pl. SFM-1 modul). Ez lehetővé teszi az SFM-1 adatok feldolgozását ugyanabból az adatgyűjtőből, hogy ezeket egyidejűleg össze lehessen hasonlítani és elemezni a HFD adatokkal.

  Előnyök:

  • Nagyon kicsi és akár negatív áramlási sebességek megbízható rögzítése
  • Önállóan működő plug & play rendszer
  • Radiális nedváramlási profilok mérése
 • UGT – PSY1 levélpszikrométer.

  A levélpszikrométer ugyanazt a mérési elvet követi, mint a szárpszikrométer, azonban a kamra teste le van redukálva, hogy több növényfajnál kisebb és vékonyabb levélfelületek is helyet kapjanak. A műszer előkészítésének és beszerelésének technikája is megváltozott, mivel a telepítési hely előkészítése további gondosságot igényel. A levélpszikrométer méri a vízpotenciált (vízállapotot) egy növény levelén. A levél vízpotenciálja egy számszerűsített mutatója annak, hogy egy adott növény vízterhelését milyen mértékben terheli a levélről vett mérés alapján.
  Ami a PSY1 adatnaplózási képességeit illeti, mindegyik változatlan marad, függetlenül az alkalmazástól (Leaf vagy Stem pszichométer kamrák). A levél- és szárpszikrométerkamra közötti különbség a méretben és a növény előkészítésében rejlik.
  Előnyök:

  • folyamatos, helyszíni mérések
  • önálló adatnaplózó rendszer
  • robusztus és vízálló burkolat
 • UGT – SFM-1 nedvszívó áramlásérzékelő.

  A „Hőarány-módszer (SFM)” a „Kikompenzációs hőimpulzus-módszer (CHPM)” módosítása. Az SFM a CHPM továbbfejlesztését jelenti, mivel nagyon kis áramlási sebességek és akár fordított áramlási sebességek mérésére is használható. Ezzel a módszerrel különböző típusú és méretű növények törzseiben, száraiban és gyökereiben nedváramlást lehet meghatározni különböző ökológiai körülmények között, egészen a szárazságig.
  A rövid hőimpulzus a nyomkövető ennek a hőmérős módszernek a méréséhez a xilémszövetben a nedváramlást. A két szimmetrikusan elhelyezett hőmérséklet-érzékelőhöz szállított hőmennyiség arányából kiszámolható a nedváramlás mennyisége és iránya.
  Az érzékelő három 35 mm hosszú tűből áll, amelyek egy 16 bites mikroprocesszorhoz vannak csatlakoztatva. A felső és az alsó szondák két termisztorral rendelkeznek. A harmadik szonda középen van elhelyezve; teljes hosszában felmelegszik, és egy lineáris hőforrás, állandó hőimpulzust generál a szilajfa mentén.
  Az integrált mikroprocesszor a teljesen automatizált, plug & play képes érzékelők szíve. Vezérli az összes működési beállítást és az érzékelő számításait, az analóg jeleket kalibrált értékekké alakítja, és ezeket a soros interfészen keresztül olvassa ki. A programváltozók, mint a hőimpulzus-intervallum, az energiabevitel, a szondák közötti távolságok és a mérési frekvencia a memóriában tárolódnak.
  Az adatok kiértékelését optimalizáló speciális szoftver opcionális extraként elérhető. A Smart Logger SL5-tel együtt az SFM érzékelő teljes mérési jelentést biztosít részletes információkkal és minden olyan változóval, amely a nedváramlás sebességének és térfogatának kiszámításához szükséges.

  Előnyök:

  • Nagyon kis és egyenletes fordított áramlási sebességek megbízható rögzítése
  • Önállóan működő plug & play rendszer
  • Nincs szükség további szigetelésre
 • UGT – SFT szoftver.

  Az adatok kiértékelését optimalizáló speciális szoftver opcionális extraként elérhető. A Smart Logger SL5-tel együtt az SFM-1 / SFM-2 érzékelő teljes mérési jelentést biztosít részletes információkkal és minden olyan változóval, amely a nedváramlás sebességének és térfogatának kiszámításához szükséges.

 • UGT – Szántóföldi növény vízállapot-konzolja.

  A szántóföldi növények vízállapot-konzolja egy analóg rendszer, amely a növényi vízpotenciál meghatározására szolgál 40 bar-ig. Egy levelet vagy kis ágat le kell vágni, és először légköri nyomásnak teszik ki a mintatartóban. A nyomást addig növeljük, amíg a növényi nedvesség át nem préselődik a száron. Ez az egyensúlyi nyomás a víz negatív nyomásának mértéke az üzemrendszerben a minta levágása idején.

  Előny:

  • A növények vízpotenciáljának egyszerű, gyors és megbízható meghatározása

  A készlet a következőkből áll:

  • Szabványos mintatartó és tartozékok
  • Manométeres kompresszor 40 bar-ig állítható
  • Nyomástartó tartály
 • UGT – Sztem pszichrométer.

  A szárpszikrométerek az élő növények növényi vízpotenciáljának rögzítésére szolgálnak anélkül, hogy károsítanák őket. A gyakrabban használt levélpszikrométerekhez képest előnyük, hogy lényegesen könnyebben rögzíthetők. Ez minimálisra csökkenti az energiaegyensúly zavarait, ami viszont javítja az általános mérési pontosságot.
  A szár-pszikrométer két hegesztett, sorba kapcsolt króm kontantán hőelemből áll egy krómozott sárgaréz kamrában, amelyek nagy hőszigetelő tömeget alkotnak. Az egyik hőelem közvetlenül érintkezik a tesztszárral, míg a második egyidejűleg méri a levegő hőmérsékletét a kamrában, majd nedves hőmérőként szolgál. Egy harmadik, forrasztott réz konstans hőelem, amelyet hőmérséklet-kompenzációra használnak, a mintakamra testében található, hogy meghatározza annak hőmérsékletét. Minden hőmérsékletmérés bekerül a növényi vízpotenciál számításába.
  A szárpszikrométer enyhe nyomással bilincsekkel van a szárhoz rögzítve. Ezek a bilincsek két méretben kaphatók 2 cm-es szárátmérőig és kb. 5,5 cm. A pszichrométer speciális megoldásokkal vastagabb szárra is rögzíthető. A mérés lehet pszichometrikus (nedves hőmérő mérés) vagy higrometriás (harmatpont mérés), és következetesen lehetővé teszi a növényi vízpotenciál pontos és reprodukálható mérését a mérőkamrán belüli hőmérsékleti gradiensek automatikus korrekciója segítségével. Jó hőszigeteléssel a beállítási félidő 60 másodpercre csökkenthető, így ez egy nagyon gyors és megbízható műszer.
  Minden szár-pszikrométer tartalmaz egy intelligens érzékelő interfészt, amely a mikrovoltos mérőjelet kalibrált vízpotenciállá alakítja át. Az integrált mikroprocesszor a memóriában tartja a kiválasztott kalibrációs egyenletet és mérési frekvenciát, szabályozott gerjesztési feszültséget és Peltier hűtőáramot biztosít, így nincs szükség bonyolult programozásra és az érzékelő bekötésére. Az ICT Smart Loggerrel együtt a szár-pszikrométer használata pontosan, felhasználóbarát és hatékonyan rugalmasan illeszthető a különböző működési célokhoz.

  Előnyök:

  • A vízpotenciál meghatározása a növény károsítása nélkül
  • Önállóan működő plug & play rendszer
 • UGT – UGT SFM-4 érzékelő.

  Nedváramlás mérésére és a szijács víztartalmának meghatározására

  Az UGT SFM-4 az egyik legfejlettebb nedváramlás érzékelő a piacon. Ezzel az érzékelővel költséghatékonyan végezhet nagy pontosságú nedváramlás méréseket minden 1 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű fán. Egyedülálló, hogy akár 33 paramétert is képes mérni, így a szijács víztartalmát is meghatározhatja. Szabadföldön, minden éghajlaton korlátlanul használható, de akár üvegházban vagy laboratóriumban is használható kutatásra. Így az UGT SFM-4 érzékelő a lehető legnagyobb rugalmasságot kínálja, és alkalmas a tiszta felhasználók számára, valamint a növényi vízhasznosítással, fiziológiával vagy hidrológiával foglalkozó tudományos kérdésekre.

  A paraméterek beszerzése az 1930-as évektől sikeresen alkalmazott hőimpulzus módszeren alapul. Ebből a célból az érzékelőfej három tűvel van felszerelve, amelyek egy központi fűtési tűből és két hőmérsékletmérő tűből állnak, mindegyik egy alsó és egy felfelé irányuló termisztorral (10 és 20 mm-re a tű hegyétől). Ez a három szondás konfiguráció lehetővé teszi a nedváramlás meghatározását a gyökértől a lombkoronáig és fordítva, kiválóan érzékelve mind a magas, mind az alacsony nedváramlási sebességet. A plug & play képes érzékelő egy mikroprocesszorra épített intelligens interfészhez csatlakozik, amely vezérli az összes működési beállítást és számítást, rögzíti a paramétereket, az analóg jeleket kalibrált értékekké alakítja és a soros interfészen keresztül adja ki.

  Az UGT SFM-4 érzékelő minden adatgyűjtő modellhez és márkához csatlakoztatható, amely támogatja az SDI-12 kimeneti protokollt, de LoRaWAN és NB-IoT kompatibilis is. Más SFM-4 érzékelőkkel, dendrométerekkel és környezeti érzékelőkkel, mint például vízpotenciál, talajnedvesség, párolgás, napsugárzás stb., személyre szabott mérőmezők állíthatók be és kezelhetők felhasználóbarát módon. Egyszerűen csatlakoztassa az UGT SFM-4 Sap Flow Sensort a konfigurált adatgyűjtő vagy adatátviteli megoldásainkhoz. Szívesen segítünk abban is, hogy az SFM-4 érzékelőt meglévő adatgyűjtőjéhez, IoT-eszközeihez vagy hasonlókhoz csatlakoztassa.

  Az összes paraméter nyers adatát a felhasználó ki tudja olvasni és szükség szerint elemezni tudja (nincs “fekete doboz”). Örömmel biztosítunk Önnek egy ingyenes Excel kiértékelő fájlt az SFM-4 érzékelőkkel. Az Excel fájl segítségével kiszámítható a nedváramlás sűrűsége és a nedváramlás a nyers hőmérsékleti adatokból származó hősebesség alapján. Ennek a számításnak az alapja az ismert és publikált számítási módszerek (HRM, Tmax, DMA).

  Előnyök: 

  • Költséghatékony, nagy pontosságú nedváramlásmérés vékony rönkökön is
  • Mind a magas, mind az alacsony nedváramlási sebességet rögzíti
  • szijács víztartalma könnyen meghatározható
  • Az SDI-12 kimeneti protokollt az adatrögzítők széles skálája támogatja
  • LoRaWAN és NB-IoT kompatibilis
  • Könnyen felszerelhető, működés közben kevés karbantartást igényel
  • masszív kialakítás a hosszú távú mérésekhez
  • Mérésenként 33 különböző paraméter kimenete lehetséges
  • Különböző módszerek a nedváramlás értékelésére (HRM, Tmax, DMA)
  • Nyers hőmérsékleti értékek kimenete saját modellekben való használatra
  • Kívánt esetben csak a kalibrált nedváramlási érték kimenete
  • ingyenes kiértékelő eszközök az Excelben az adatok gyors elemzéséhez és értelmezéséhez

  Szállítási terjedelem, valamint a szükséges és választható tartozékok:

  Az UGT SFM-4 érzékelőt érzékelőegységgel és intelligens interfésszel, valamint 6 rozsdamentes acél hüvelyrel szállítjuk a tűk szijácsba való beillesztéséhez.

  Az érzékelő felszereléséhez az SFM-4 telepítőkészlet ajánlott. Tartalmaz egy speciális fúrósablont feszítőszíj-tartóval, egy feszítőszalagot, 10 x 1,58 mm-es fúrószárakat és vákuumzsírt.

  Az adatok tárolásához és kiolvasásához SDI-12-képes adatgyűjtőre vagy alternatívaként UGT LoRaWAN elosztódobozunkra van szükség UGT LoRaWAN átjáróval vagy anélkül.

  Ezen kívül ajánljuk sugárpajzsunkat, amely a teljes érzékelőegységet megvédi a napsugárzástól, és így csökkenti a mérési hibákra való hajlamot a termikus gradiensek miatt. Alapfelszereltségként a sugárzásvédő pajzsot fehér színben szállítjuk, a feszítőszíj tartóval és magával a feszítőszíjjal. Opcionálisan a sugárzásvédő pajzs lefedhető egy egyedi álcázó fóliával.

 • UGT -SF nedváramlás érzékelő.

  Ez a fák vízfelvételének folyamatos mérésére szolgáló érzékelő a Granier-elv szerint működik. Ez a hőmérséklet különbséget méri két egymás fölött elhelyezett tű között, miközben a felső tűt állandó energiaellátás melegíti fel. A hőmérséklet-különbség egy empirikus képlet segítségével átszámítható a vízárammá. A kívánt pontosságtól függően két modell áll rendelkezésre:

  • SF-G, klasszikus Granier érzékelő 2 tűvel
  • SF-L, továbbfejlesztett Granier érzékelő 4 tűvel és lényegesen nagyobb pontossággal

  A tűk 3 különböző hosszúságban kaphatók, így ideálisan a fa méretéhez igazíthatók. A felső tű energiaellátását CCS tápegység biztosítja akár 3 érzékelő számára. Az adatok rögzítéséhez külső adatgyűjtő szükséges. Az érzékelőket 5 m kábellel, időjárásvédő sapkával és alumínium csövekkel szállítjuk. A kábel igény szerint akár 20 m-re is meghosszabbítható.

  Előnyök:

  • Legalább 2 cm átmérőjű fákhoz használható
  • Az érzékelő újra felhasználható

Mind a(z) 9 találat megjelenítve