Talajfúrás és a mintavétel.

A talajfúrás és a mintavétel betekintést nyújt a talaj szerkezetébe.
A talaj rétegzettsége, amely már a talaj belső folyamatairól, például az anyagok mozgásáról is információt szolgáltat, optikailag közvetlenül meghatározható.

Mind a(z) 11 találat megjelenítve

 • UGT – Göttinger vájt csigák.

  A Göttinger vájtcsigákat 90 cm mélységig terjedő talajminta vételére fejlesztették ki, és elsősorban N-min tesztekkel történő talajminta-eltávolításra tervezték.
  A mintavétel kézzel történik, szerszámok, például kalapács vagy horgok használata nélkül.
  A fúróhorony speciálisan edzett acélból készül, amely az erős terheléshez igazodik, így a lehető legvékonyabb, ugyanakkor robusztus és rugalmas.
  A fúróhorony kifinomult mart profilja és a három egymáshoz igazodó átmérőjű fúró rendszere minimalizálja a talajba nyomódásnál és a talajból való kihúzásnál jelentkező súrlódási erőt.
  Ez lehetővé teszi a mintavételezést a hagyományos mintavevő berendezésekhez képest kisebb erővel.

  A Göttinger vájtcsiga készlet három fúrórúdból áll:

  • 0-30 cm: Ø külső 18 mm, Ø belső 14 mm
  • 30-60 cm: Ø külső 16 mm, Ø belső 12 mm
  • 60-90 cm: Ø külső 14 mm, Ø belső 10 mm
 • UGT – Gyökér mintavevő.

  A gyökérmintavevőt kifejezetten erdőtalajokhoz tervezték. Maga a mintavevő két félhéjból áll, sima vágógyűrűvel és egy szorítóperemmel, amely garantálja a két fél szoros összekapcsolását a fúrás során. A mintavevő talajba való behelyezése és könnyű visszavétele érdekében egy keresztfuratú fejet kell felcsavarni, amely egy kar vagy emelő behelyezésére szolgál. A fúrás során a mintavevő teljes csőként különösen stabil, és a cső egyik oldalának felnyithatósága könnyű hozzáférést biztosít a fúrt maghoz. Kedvező árú alternatívát kínál az egyrészes gyökérmintavevő. Ez egy üreges csőből áll, amelynek ablaka lehetővé teszi a mintavételezett mag profiljának rálátását.
  A gyökérmintavevő standard változata rozsdamentes V2A acélból készült, 600 mm hosszú és 80 mm átmérőjű. Vevő kérésére a geometriai méretek módosíthatók és az adott felhasználáshoz igazíthatók.

  Előnyök

  • gyökérben gazdag erdőtalajokra alkalmas
  • nagyon nehéz
  • nagy mintamagtérfogat
  • nagy hozzáférés a mintamaghoz

  A készlet a következőkből áll:

  • 1 db fúrófej két félhéjból
  • 1 ütközőfej karral
 • UGT – Horonycsiga.

  A horonycsiga talajminta vételére és a talajhorizontok vizsgálatára szolgál. Figyelembe véve a talaj eltérő tulajdonságait, két különböző változatban kínáljuk ezt a csigát. A nehéz talajokhoz készült horonycsiga különösen erős és csavarodásálló. A magtérfogat egy 12 mm átmérőjű horonyból áll, amely oldalról speciális ötvözetű acélból készült tömör rúdba van bemarva. A horony hossza 1000 mm. A könnyű talajokhoz való horonycsiga egy speciális, 30 mm átmérőjű és 4 mm falvastagságú acélcsőből áll, amely oldalt nyitott. Az 1000 mm-es horony átmérője ennél a kivitelnél 22 mm. A tengely 1 m-es csavarozással 4 m-re meghosszabbítható.

 • UGT – Kalapácsfej a talajminta gyűrűkhöz.

  A kalapácsfej egy olyan tartozék, amellyel a talajminta gyűrűket kalapáccsal keményebb talajba lehet kalapálni. Az ütés egyenletesen oszlik el a talajminta-gyűrű teljes szélén. Az ütőél is valamivel mélyebb, és a kalapácsfej alaplemezében nyomáskiegyenlítő furatok vannak. Ez lehetővé teszi a vett talajminta zavarásának minimalizálását.

  A kalapácsfej 100 cm³ és 250 cm³ térfogatú UGT talajminta gyűrűkhöz kapható. Rendelhető poliamid ütvekalapács is.

 • UGT – mintavevő készülék – 2. (30 mm átmérőjű és 30 mm magas mintagyűrűvel)

  Zavartalan mintavétel a mintagyűrű mintákból

  Ezzel a mintavevő berendezéssel 120 mm-es mintagyűrűkből zavartalan, Ø = 30 mm átmérőjű mintákat lehet kiemelni a nagyobb felbontású talajvizsgálatokhoz a laborban. Ez többek között lehetővé teszi a mezopórusok és a gyökéreloszlás vizsgálatát. Egyszerre legfeljebb három 30 mm-es minta nyerhető a mintagyűrű egy rétegéből.
  A plexi mintagyűrűket rozsdamentes acél vágóhüvelyekbe helyezik, amelyek elővágják a talajt, mielőtt az a mintagyűrűkbe kerülne. A vágóhüvelyek helyzete a tartójukon állítható. Ezért a mintavételi hely szabadon választható a 120 mm-es mintagyűrű felületén. A vágóhüvelyeket kézzel kell benyomni egy hajtókar segítségével. A vágási folyamat során a mintát alulról préselik ki a nagy mintagyűrűből, és préselik a kis mintagyűrűkbe. Így a kis mintagyűrűn kívüli talaj kitágulhat, és elkerülhető a kis mintákra nehezedő nyomás okozta tömörödés.

 • UGT – mintavevő készülék. (120 mm átmérőjű és 120 mm magas mintagyűrűvel)

  Zavartalan mintavétel mintagyűrűvel

  A nagy talajmonolitok szabadalmaztatott UGT mintavételi módszere alapján az UGT GmbH kifejlesztette ezt a mintavevő készüléket 120 mm átmérőjű és 120 mm magas mintagyűrűvel rendelkező talajmintákhoz. A nagy talajmonolitok kotrási technológiájával megegyezően a talajt előre vágják, hogy minimalizálják a talajra ható erőket. A mintagyűrű szilárdan van elhelyezve egy rozsdamentes acél vágóhüvelyben, amely vágókkal van ellátva. Ezt a vágóhüvelyt egy elektromos motor hajtja meg bolygókerekes hajtómű segítségével, így a benne lévő mintagyűrű tökéletesen mozdulatlan marad, miközben a vágóhüvely forog a talajminta elővágása érdekében. A mintagyűrű ezután pontosan a gyűrű alakjához tudja venni a levágott talajmintát. 
  A vágóegység és a meghajtó egy hordozható állványra van felszerelve, amely függőlegesen van elrendezve, és a mintavételi helyen a talajba van rögzítve. Az állványon található nagyméretű pneumatikus gumiabroncsok nagyfokú mobilitást tesznek lehetővé a szántóföldön, és így egyszerű hozzáférést biztosítanak a mintavételi pontokhoz.
  Az elektromos motor működtetéséhez külső tápegység szükséges. Igény esetén az UGT-től beszerezhetők a megfelelő termelőegységek.
  Ezzel a mintavevő készülékkel a megfelelő méretű rozsdamentes acél és plexi mintagyűrűk egyaránt használhatók. A plexi mintagyűrűk lehetővé teszik a későbbi számítógépes tomográfiás vizsgálatot és vizuális benyomást adnak a talajról. A plexi hengerekhez egy rozsdamentes acél vágógyűrűt helyeznek a vágási hatás támogatására.

 • UGT – Moor-szonda (ILLNER szerint).

  Az ILLNER szerinti lápszondát félhomogén minták vételére tervezték láp, lágy üledék, tőzeges talajvizsgálatok során, valamint porszerű és szemcsés anyagok mintavételére. Ezt a mintavevőt különösen környezetkutatásban használják, de szűrőágyak vagy őslénytani kutatások és pollenelemzések vizsgálatára is. Egy rozsdamentes acélból készült csigafejből, majd egy félhengeres mintavevő edényből áll. A mintavevő edénynek van egy vágóéle, és egy szögletes fém zárja le a csiga tengelye körül. A fémlemez az egyik oldalon kissé kinyúlik, és hasonlóan vágóéllel rendelkezik, így a lehető legkevesebb kevert mintát képes venni. A központosítással ellátott tömör hegy eltávolítja a talajt, amikor a szondát behelyezik. A szonda elfordítása a mintát levágja a szubsztrátumról, miközben a fémlemez lezárja a mintavevő edényt. A csiga tengelye körüli félfordulat (180°) után a mintatartó megtelt. A fémlemez saját ellenállása miatt ebben a helyzetben marad, és ezért teljesen lezárja a mintavevő edényt. Most ki lehet húzni a talajból, és ki lehet venni a mintát. A mintavevő edény hossza 500 mm, így kb. 0,5 l mintatérfogat 60 mm belső átmérőjű. A lápszonda teljes hossza 1000 mm. Ehhez közvetlenül rögzíthető egy forgó fogantyú vagy egy hosszabbító. A rugós csatlakozókkal ellátott fogantyúk és hosszabbítók a gyors össze-/leszerelés érdekében biztosítottak. A standard készlet 10 darab, egyenként 1 m hosszú hosszabbítót tartalmaz. Kérésre,

  Előnyök

  • folyó, porszerű és finomszemcsés szubsztrátumokról nyer mintákat

  A készlet a következőkből áll:

  • 1 db csigafej a szondához
  • 1 fogantyú
  • 10 db 1 m-es hosszabbítás
 • UGT – S-9000 / S-9002 emelő.

  S-9000 / S-9002 emelő

  A lehúzó megkönnyíti a kézi működtetésű fúróberendezések emelését az ütközőfejben keresztfurattal.

  A kompakt és strapabíró készülék acélból készült gömbbilincset használ.

  S-9000 húzószerkezet 

  Az S-9000 könnyű lehúzó kézi fúrók húzására szolgál.
  Az ütközőfejben 16 mm-es keresztfurat szükséges.

  • Lökethossz 1000 mm
  • Teherbírás 600 kg-ig
  • Fokozatmentes emelő mechanizmus
  • Gyors és egyszerű használat
  • Könnyű és kézre álló
  • Súly: 5,8 kg

  S-9002 húzószerkezet

  A praktikus S-9002 húzóeszköz 22 mm átmérőjű tapintórudak húzására szolgál. Különösen jól bevált a könnyű döngölőszondával való használat során .

  • Teherbírás 1000 kg-ig
  • Fokozatmentes emelő mechanizmus
  • Praktikus, könnyű kezelhetőség
  • Egyszemélyes művelet
  • Súly: 8,1 kg
  • Incl. emelőrúd
 • UGT – Talajminta gyűrűk.

  Talajminta gyűrű 100 cm³

  A 100 cm³ belső térfogatú talajminta gyűrű belső átmérője 57 mm, magassága 40,5 mm. Az alsó oldalon található vágóél megkönnyíti a gyűrű talajba tolását és csökkenti a zavaró hatásokat. Rozsdamentes rozsdamentes acélból készült, strapabíró és tartós.
  A talajminta-gyűrűk alapesetben nincsenek számozva. Ügyfél kérésére folyamatos vagy egyedi számozás is csatolható.

  Talajminta gyűrű 250 cm³

  Ezekkel a talajminta gyűrűkkel 250 cm³ térfogatú, zavartalan, laboratóriumi kutatásra alkalmas minták nyerhetők. Belső átmérője 72 mm, magassága 61 mm. Az alsó oldalon található vágóél megkönnyíti a talajba préselést és csökkenti a zavaró hatásokat. Rozsdamentes rozsdamentes acélból készült, strapabíró és tartós. Ezek a talajminta-gyűrűk zártak vagy két oldalsó lyukkal rendelkeznek, így közvetlenül a ku-pF készülékbe helyezhetők a talaj hidraulikus tulajdonságainak meghatározása érdekében.
  A talajminta-gyűrűk alapesetben nincsenek számozva. Ügyfél kérésére folyamatos vagy egyedi számozás is csatolható.

  Talajminta gyűrű 1140 cm³

  Ezek a mintagyűrűk rendkívül nagy mintavételi mennyiséget tesznek lehetővé. A minta belső átmérője 110 mm.
  A V2A rozsdamentes acél mintagyűrűknél a külső átmérője 114 mm és a minta magassága egyenként 120 mm, a plexi mintagyűrűknél pedig a külső átmérője 120 mm, a minta magassága pedig egyenként 120 mm.

  Alkalmasak az UGT GmbH mintagyűrűjével háborítatlan minták kiásására szolgáló mintavevő berendezéssel.

  Ha plexi mintagyűrűket használ a mintavevő berendezéssel, rozsdamentes acél vágógyűrűt helyeznek a gyűrűkre a vágási hatás támogatására.

  Talajminta gyűrű 21 cm³

  Ezeket a miniatűr mintagyűrűket kifejezetten nagyobb mintagyűrűk mintavételére tervezték, és az UGT GmbH zavartalan mintagyűrű-vizsgálatára szolgáló mintavevő berendezéssel együtt kell használni. Plexiüvegből készülnek, a mintagyűrű magassága és belső átmérője egyenként 30 mm.

 • UGT – Talajmintavevő.

  A talajmintavevő segítségével a talajmintagyűrűket kalapács nélkül lehet belepréselni a puha vagy közepesen kemény talajba. Egy fogantyúból áll, amely bajonett csatlakozással szorosan össze van kötve egy gyűrűtartóval.

  A talajmintákat a talajfelszínről függőlegesen és vízszintesen is lehet venni egy talajszelvényre.

  A talajmintavevő 100 cm³ és 250 cm³ térfogatú UGT talajminta gyűrűkhöz alkalmas.

 • UGT – Univerzális vájt csiga.

  Az univerzális nyomtávú csiga különösen alkalmas nagyon kemény és köves talajokhoz.

  Egy készlet egy PÜRCKHAUER típusú, kalapáccsal és mechanikus kihúzórendszerrel ellátott vájtcsiga, valamint erős hordtáskába csomagolt tartozékokból áll.

Mind a(z) 11 találat megjelenítve