Üledékterhelés.

A víztestek hordalékterhelése információt nyújt a morfológiáról és az ökológiai állapotról. Különféle technikák teszik lehetővé releváns és kifogástalan adatok beszerzését. Fontos és pontos intézkedéseket tesznek lehetővé a jövőbeli folyamatokhoz.

Mind a(z) 2 találat megjelenítve

 • UGT – ülepítő csapda.

  Az ülepítő csapda az UGT GmbH által az IGB Berlin engedélyével gyártott lemezcsapda, amely a víztestek medrében található finom szerves és szervetlen részecskék ülepedésének mérésére szolgál. A lemezcsapdák kialakításával és elrendezésével reprodukálják a víztestek medreinek meghatározó hidrodinamikai viszonyait, a mozgó vízben (pl. folyók, sekély tengerek, tengerfenék, csatornák és kikötői medencék) pedig az üledékképződés mértékét mérik. gravitáció és a talaj nyírófeszültsége. Az expozíciós időszak végén a lerakódott anyag a mobil dugattyú leengedésével az ülepítő csapda belsejébe kerül. A tető ebben a helyzetben lezárja az üledékcsapdát, és megakadályozza az anyag elvesztését, amikor a csapdát kiemelik a vízből. A dugattyú mozgása pneumatikus. A szántóföldi egyszerű használathoz kézi pumpa ajánlott. Az ehhez biztosított tömlőcsatlakozás belső átmérője 4 mm. Ez egy függőlegesen mozgó dugattyúból áll, amelynek felső felülete alkotja a gyűjtőfelületet. Amikor az üledékes részecskékkel feltöltött víz átsöpör a felvízi megközelítési peremen, a víz fenekéhez hasonló nyírófeszültség hatására határréteg alakul ki. A részecskék ezeknek a feltételeknek a függvényében leülepednek a gyűjtőfelületen. A dugattyúhoz csatlakoztatott merev tető védi a lerakódott üledéket a külső hatásoktól. Amikor az üledékes részecskékkel feltöltött víz átsöpör a felvízi megközelítési peremen, a víz fenekéhez hasonló nyírófeszültség hatására határréteg alakul ki. A részecskék ezeknek a feltételeknek a függvényében leülepednek a gyűjtőfelületen. A dugattyúhoz csatlakoztatott merev tető védi a lerakódott üledéket a külső hatásoktól. Amikor az üledékes részecskékkel feltöltött víz átsöpör a felvízi megközelítési peremen, a víz fenekéhez hasonló nyírófeszültség hatására határréteg alakul ki. A részecskék ezeknek a feltételeknek a függvényében leülepednek a gyűjtőfelületen. A dugattyúhoz csatlakoztatott merev tető védi a lerakódott üledéket a külső hatásoktól.

  Előnyök:

  • Az üledékképződés rögzítése reális körülmények között
  • Bármilyen magasságba beépíthető
 • UGT – Ülepítő doboz.

  Háromkamrás ülepítődoboz a lebegő üledékterhelés meghatározásához

  Az ülepítő doboz az áramló víz (aktív és passzív) hordalékterhelésének összegyűjtésére szolgál. Természetes vizek integrált mintavételére fejlesztették ki, és különösen alkalmas hosszabb ideig tartó környezeti vizsgálatra (vagy monitoringra). Továbbá használható a vízminőség szabályozására vagy a műszaki folyamatok monitorozására a közüzemi vízrendszerekben, pl. szennyvíztisztító telepeken vagy szivattyútelepeken.

  A készülék háromkamrás rendszere lehetővé teszi a nagyon könnyű és kisméretű lebegő anyagok, köztük a mikroműanyagok (<1 g/cm³ és >1 g/cm³) leválasztását az áramló vizektől vagy az ipari folyamatoktól. Az állóvizekből külső szivattyú segítségével lehet mintát venni.
  Egy eszköz használata különböző vízi rendszerekben lehetővé teszi a lebegő hordalékterhelések összehasonlítását. A háromkamrás ülepítő doboz tehát módszertani hiányosságot zár be a lebegőanyag szállításának és sorsának szisztematikus meghatározásában a különböző típusú édesvíztestekben.

  A lerakódási arányokat a BMBF RUSEKU projektje keretében validáltuk.
  Az UBA által ajánlott standard modell.

  Előnyök:

  • Megbízható minőségi és (ha ismert az áramlási sebesség) mennyiségi rögzítés: a belső méretek kis tűrése, alakstabilitás, nincsenek belül áramlási vonatkozású részek, a lerakódási sebességekről publikációk állnak rendelkezésre
  • a véletlenszerű mintavétellel ellentétben az ütközési terhelések rögzíthetők
  • Univerzálisan alkalmazható: rugalmas a különféle rögzítéseknek köszönhetően, lehetővé teszi az aktív és passzív felhasználást terepen és laboratóriumban, aktív átfolyás külső szivattyúval, integrált megfigyelés hosszú ideig passzív használat mellett
  • robusztus és szennyeződésmentes konstrukció rozsdamentes acélból
  • kiváló minőségű hegesztési technológia, így nyomásálló
  • könnyű mintavétel
  • költségtakarékos és hatékony lehetőség a vízminőség mérésére

  Alkalmazás

  • vízgazdálkodás
  • Városok és községek
  • Mezőgazdaság
  • Ipar
  • Az édesvíz, mint természeti erőforrás

Mind a(z) 2 találat megjelenítve