SRS. – Spektrális reflektancia szenzorok.

123 000 Ft + áfa / -tól

Leírás

Egy robusztus kialakítású sugárzásmérő méri az NDVI (normalizált eltérés vegetációs index) és a PRI (fotokémiai reflektancia index) értékeit

[unordered_list style=”bullet”]

 • Az NDVI és a PRI vegetációs indexek mérése ültetvény- vagy különálló növény szinten történik.
 • A lombkorona fedettség, öregedés és növényi stressz roncsolásmentes mérése
 • Vegetációs index adatok gyűjtése felügyelet nélkül, napokon, hónapokon vagy éveken keresztül
 • Olcsó, kutatási célú szenzorok használata a térbeli lefedettség maximalizálására
 • A termények növekedési modelljeinek javítása explicit térbeli adatokkal
 • Adatok monitorozása az irodából vagy a telefonról

[/unordered_list]

SRS

Alacsony költségű, időjárásálló sugárzásmérő

Az SRS gyufásdoboz méretű, többsávos sugárzásmérő, amelyet kerítésoszlopra, háromlábú állványra vagy meteorológiai toronyba lehet elhelyezni. Elég olcsó ahhoz, hogy egyszerre több szenzort lehessen kihelyezni. És elég strapabíró ahhoz, hogy a mezőn maradhasson egy egész vegetációs időszakra, vagy még tovább.

Hónapokra vagy akár évekre is kihelyezhető

A legtöbb spektrométer drága és komplikált kidolgozású, ami a hosszú távú terepi kihelyezést kockázatossá teszi. Az SRS-t hosszú távú időjárási kitettségre tervezték. Főbb tervezési jellemzői:

[unordered_list style=”bullet”]

 • Tartós Geloy burkolat
 • Epoxigyantával kitöltött, víz- és időjárásálló
 • Teljesen zárt optika

[/unordered_list]

 Az alkalmazott anyagokat és módszereket hónapokig vizsgálták egyéb földbe ásott és talajra helyezett szenzorokon. E tulajdonságok együttes hatására a kalibráció időbeni elállítódásának a lehetősége minimumra csökkenthető.

Radiometriailag kalibrált, terepre telepítésre kész

Mindegyik szenzor radiometriailag kalibrált, NIST nemzetközi standarddal szemben. A leolvasott értékek a sugárzási fluxussűrűség mértékegységében vannak megadva. A kalibrációs információt a szenzor tárolja le, ezért nem kell a kalibrációs együtthatók megőrzése miatt aggódnia.

NDVI, PRI folyamatos monitorozása ültetvényszinten

Az NDVI és PRI számítása a lombfelületről visszavert elektromágneses sugárzásból történik. Olyan, zöldfelületre vonatkozó változókkal korrelálják, mint:
[unordered_list style=”bullet”]

 • a fényhasznosítás hatékonysága (LUE)
 • a biomassza- és terményhozam
 • termény és erdő fenológia
 • lombfelület növekedés
 • fotoszintetikus teljesítmény/CO2 felvétel

[/unordered_list]

Az SRS a beeső vagy visszavert sugárzást két sávban méri:

[unordered_list style=”bullet”]

 • A normalizált eltérés vegetációs index (NDVI) sávok középhullámhossza 630 nm és 800 nm, félértékszélessége pedig 40 nm és 50 nm.
 • A fotokémiai reflektancia index (PRI) sávok középhullámhossza 532 nm és 570 nm, félértékszélessége pedig 10 nm.

[/unordered_list]


Félgömb vagy irányított pásztázási mező

SRS

Az NDVI és PRI számítása a visszavert és a beeső sugárzás arányaként történik, lefelé és felfelé néző szenzorok segítségével mérve. Az égbolt állapotának függvényében egy felfelé néző szenzor több lefelé néző szenzornak is szolgáltathat referenciaértékeket.
A felfelé néző SRS szenzor félgömb alakban pásztáznak, teflon diffúzorral, koszinuszosan korrigált jelet adva. Ezeket a lombkorona fölé kell felszerelni, hogy az égboltot semmi ne takarja el előlük.
A lefelé néző szenzorok ellenzőkkel vannak felszerelve, hogy az SRS látószögét 20°-ra korlátozzák. Az ellenzőkkel a szenzort egy adott célpontra lehet irányítani, kizárva a lombkoronához nem tartozó elemeket a látómezőből, így pl. a torony szerkezetét. A szenzorral növényegyedeket, ültetvénysorokat, ültetvényeket és erdőállományokat is lehet monitorozni. A szerelési magasság meghatározza a mérési területet. A mért felület mérete talpponti (nadír) látószög mellett 0,35*korona feletti magasság.
A szenzorokat a korona fölé általában oszlopon, póznán, háromlábú állványon vagy toronyban helyezik el attól függően, hogy a korona milyen magas. Kis méretének, kis súlyának és tartós kialakításának köszönhetően az SRS mobil mintavevő platformra is szerelhető. Mobil platformra szintén felszerelhetők.

Maximális térbeli lefedettség alacsony költség mellett

Csak két sávra összpontosítva lehetséges pontos, többsávos sugárzásmérő előállítása egy teljes spektroradiométer gyártási költségének töredékéért. Az SRS-NDVI és SRS-PRI szenzorok használatával maximalizálhatja a térbeli lefedettséget, vizsgálva a koronaszerkezet térbeli és időbeli változását és funkcióját.

Adatnaplózás és szoftver

Az SRS egy SDI-12 digitális szenzor.
Amikor a Decagon Em50 sorozatának adatnaplózójával használják, az SRS sztereó csatlakozóval csatlakozik. A beállítás egyszerű: egy legördülő menüből válassza ki a szenzor típusát, állítsa be a mérési intervallumot és kezdje meg az adatnaplózást! Nincs szükség programozásra.
Az SRS az egyes sávokat a szenzor típusától függően W m-2 nm-1 vagy W m-2 nm-1 sr-1 mértékegységben jelzi ki. A Decagon DataTrac 3 adatbázisa és grafikonmegjelenítő szoftvere kezeli az adatsort és automatikusan kiszámítja az NDVI és PRI értékeket.
Az SRS szenzor a Campbell Scientific és egyéb SDI-12 kompatibilis adatnaplózókkal is kompatibilis.

Adatok távoli gyűjtése és monitorozása

A Decagon Em50G adatnaplózókkal összekapcsolva távoli megfigyelési pontokat monitorozhat irodájából, telefonjáról vagy bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről. Megfigyelheti a terepi viszonyokat, ellenőrizheti a szenzor és a rendszer működését, valamint adatokat tölthet le a nehezen elérhető mérési pontokról.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„SRS. – Spektrális reflektancia szenzorok.” értékelése elsőként