TDP nedvszívó áramlásérzékelő: Granier-Typ továbbfejlesztett verzió (SF-L)

SF-G / SF-L Granier Sap áramlás érzékelők

A nedváramlás érzékelők a fás szárú növények vízfelvételének folyamatos mérésére szolgálnak. Az SF-G modell az André Granier által 1985-ben kifejlesztett klasszikus, kéttűs modellnek felel meg.

A négytűs SF-L érzékelőnk egy frissített Granier érzékelő. A szabadalmaztatott fejlesztések korrigálják a szijácsban a természetben előforduló és időben változó függőleges hőmérsékleti gradienseket. Korrekció nélkül (az eredeti Granier érzékelő, SF-G) és az elszigeteltség ellenére ezek a természetes hőmérsékleti gradiensek a mért nedváramlási értékek átmeneti túl- vagy alulbecsléséhez vezethetnek, extrém esetekben akár 50%-kal is (vö. Do, F ., & Rocheteau, A., 2002). Az SF-L érzékelővel végzett további hőmérsékletmérés lehetővé teszi a mért nedváramlási értékek korrekcióját, ami megakadályozza a természetes függőleges szárhőmérséklet-gradiens okozta hibákat. Ez lényegesen nagyobb pontosságot és stabilabb nullapontot (ΔTmax) eredményez a xilem (sap) áramlásában.

Egy nagyon hasznos lehetőség ennek a nullapontnak a pontos meghatározására egy dendrométer használata a fatest víztelítettségének folyamatos mérésére. Ez a kiegészítő mérés lehetővé teszi a nulla nedváramlási feltételek pontos meghatározását: nedváramlás = 0, ha a korona relatív páratartalma 100%, és a fatest 100%-ban telített vízzel (a dendrométer adatai szerint az átmérő nem változik). A továbbfejlesztett SF-L érzékelő és a dendrométer által támogatott nulla áramlási viszonyok pontos meghatározásával kombinálva szükségtelenné teszi a nedváramlás éjszakai nullázását (Granier szerint). Ez a folyamat lehetővé teszi az éjszakai xilémáramlás rögzítését.

Leírás

Műszaki adatok

Érzékelő modell neve Sap Flow érzékelő
SF-G típus SF-G típus
Hatály Fa növények nedváramlásának folyamatos mérésére
Átmérőre alkalmas > 1 cm > 8 cm
Az érzékelő tűk száma 2 4
Érzékelő méretei Tű átmérő: 1,5 mm;

Tűhossz//fűthető hossz mm-ben, elérhető változatok:

18//10; 33//20; 43//20; 63//20

Kimeneti jel Analóg, DC feszültség -100 µV és +800 µV között
Szükséges naplózó csatornák 1x differenciál, felbontás jobb, mint 10 µV 3x differenciál, felbontás jobb, mint 10 µV
Tápegység A nedvszívó érzékelőket állandó áramforrásról (CCS) kell táplálni. Egy CCS legfeljebb 3 SF-G és/vagy SF-L érzékelőt lát el, és folyamatosan 85 mA x 12 V-ot igényel. Ez 2,1 amper x óra / napnak felel meg.
Érzékelő kábel hossza 5 m, max. 20 m

Érdekelhetnek még…