UGT – HFD nedvszívó áramlásérzékelő (HFD8-100 / HFD8-50).

A Heat Field Deformation (HFD) technológia ideális a radiális nedváramlási profilok mérésére. Ez az eszköz tehát használható a fa architektúra hidraulikus „térképének” létrehozására. A HFD szenzortechnológiával a nedváramlás nagy, alacsony és negatív térfogata meghatározható. A HFD mérések ideális kiegészítői az SFM-1 méréseknek.
A HFD technológia egy termodinamikai módszer, amely a hőmérsékleti gradiens mérésén alapul a szijács belsejében axiális és tangenciális irányban lineáris hőforrásra vonatkoztatva.
A fűtőtű állandó szinten kb. 50 mA, elliptikus hőmezőt generálva nulla nedváramlási körülmények között. Ez annál markánsabban deformálódik, minél erősebben meghatározott az aktuális nedváramlás. A szimmetrikus hőmérséklet-különbség a kétirányú áramlás mérésére szolgál nagyon kis áramlási mennyiségek esetén, míg az átlagos és nagy nedváramlást az aszimmetrikus hőmérséklet-különbség segítségével határozzuk meg.
A HFD érzékelő három mérőtűből áll, egy fűtőtűvel kombinálva. Ezek integráltan csatlakoznak a digitális 24 bites mikroprocesszoron alapuló Smart Interface-hez.
Az érzékelő kizárólag az SL5 Smart Loggerrel kompatibilis. A dT szimmetrikus (dTsym) és dT aszimmetrikus (dTas) értékeket egy 4 GB-os MicroSD kártya tárolja °C-ban minden egyes mérőtűvel végzett radiális méréshez.
Minden HFD érzékelő tartalmaz egy precíziós feszültségszabályozót, amely 0 és 12 V között szabályozza a fűtési feszültséget 0,01 V-os lépésekben. A feszültség a többi érzékelőtől függetlenül állítható, így biztosítva a teljes szabadságot a kísérletek tervezésénél. A feszültség egyszerűen beállítható az érzékelő beállítási menüjében, akár közvetlenül vezetékes kapcsolaton keresztül, akár vezeték nélkül, vezeték nélküli modem segítségével.
A HFD érzékelő tűnként legfeljebb 8 mérési ponttal rendelkezik, 10 mm-es (HFD8-100) vagy 5 mm-es (HFD8-50) távolságonként. A szenzorbeállítás menüben a felhasználó 1-től 8-ig állíthatja be a tűn használandó mérési pontok számát. Az adatokat °C-ban rögzíti, majd importálja a HFD szoftverbe. Ez automatikusan felismeri a tűkészletenkénti beállított mérési pontok helyes számát, és ebből kiszámítja a K paraméter értékét, mielőtt a nyers hőmérsékleti adatokból a nedváramlási sebességeket generálnák. A HFD-TOOL szoftver moduláris felépítésű, és egyedileg bővíthető további modulok hozzáadásával (pl. SFM-1 modul). Ez lehetővé teszi az SFM-1 adatok feldolgozását ugyanabból az adatgyűjtőből, hogy ezeket egyidejűleg össze lehessen hasonlítani és elemezni a HFD adatokkal.

Előnyök:

  • Nagyon kicsi és akár negatív áramlási sebességek megbízható rögzítése
  • Önállóan működő plug & play rendszer
  • Radiális nedváramlási profilok mérése

Leírás

Műszaki adatok

Alkalmas a szár átmérőjére: 10 … ∞ cm
Felbontás: 0,002 °C
Mérési tartomány: -10 … 100 cm³/cm²h