UGT – Mobil térpenetrométer.

A Berlini Humboldt Egyetemmel együttműködve az UGT egy ZIM együttműködési projekt részeként kifejlesztett egy terepi penetrométert. Kifejezetten a nagy vizsgálati területek behatolási ellenállásának térbeli nagy felbontású meghatározására fejlesztették ki.
A penetrométer szerelvény, azaz az elektronikus penetrométer rúddal és nyomásérzékelővel mintavevő járműre van felszerelve. A behatolásmérés automatikusan, egy traverz rendszer segítségével történik. A lengéscsillapítók rugózó mozgásának megakadályozása érdekében a járművet hidraulikával és két támasztékkal emelik ki a mérés idejére. A megfelelő szoftver fut egy csatlakoztatott laptopon; a teszt vezérlése mellett adatrögzítésre, adatfeldolgozásra és grafikák megjelenítésére is szolgál. A vizualizáció a helyszínen felhasználható további mérések alapjául.

A mintavevő járműre történő felszerelés lehetővé teszi a gyors helyváltoztatást. A penetrométert a kívánt mérőállomáson a vezérlő aktiválja, és automatikusan behelyezi a talajba.
A létrehozott ellenállást egy nyomásérzékelő regisztrálja, és elmenti a csatlakoztatott laptopon. A sínrendszert használó automatizált behatolás mindig ugyanazokat a behatolási feltételeket biztosítja. A behatolási ellenállás a behatolási sebességtől függ. Ez a teljes próbaüzem alatt állandó marad a mobil terepi penetrométer használatakor. A méréshez elengedhetetlen 90°-os behatolási szöget is mindig konzisztensen tartja ez a rendszer. A kézi méréshez képest ez nagyobb pontosságot és a mérések jobb megismételhetőségét eredményezi.
Továbbá a vizsgálatot végző személy fizikai ereje és mérete már nem meghatározó a kapott adatok minősége vagy a szükséges mérési feltételek szempontjából.
A penetrométer rúdjának stabilitása önmagában korlátozza a penetrométer alkalmazási tartományát. Így azokból a száraz és kemény talajokból is lehet mintát venni, ahol a fizikai erő önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a penetrométert a talajba helyezze. A mérőeszköz sérülésétől, pl. kövektől vagy kemény talajrétegektől való megóvása érdekében a mintavétel során leállási kritériumként maximum nyomást lehet beállítani. A szonda rudak és szondókúpok könnyen cserélhetők, ha a mérési körülmények megváltoznak, vagy a vezérlősablon túlzott kúpkopást jelez a kúpteszthez.

Előnyök: magas ismételhetőség,  nagy mobilitás,  minimális idő- és fizikai erőráfordítás.

Kategóriák: , Címkék: ,