UGT – San Andreas talajszita rázógép.

San Andreas Soil Sieve Shaker 4 hüvelykes szitakészlettel
A talajszita-elemzés egy módszer az adott talajmintában jelenlévő részecskék méretének és típusának, valamint ezek relatív előfordulási gyakoriságának meghatározására. Az elemzés alkalmas különféle anyagokra, mint például kavics vagy kőzet keverékek, homok és más típusú granulátumok és porok.

A talajszita-elemzés eredményei megmutatják az összetételt, és információt adnak arról, hogy egy adott talaj vagy egyéb keverék hogyan fog viselkedni pl. mélyépítésben és építőiparban. A módszer többek között geológusok és mérnökök számára is érdekes.

A San Andreas szitatornyot sokoldalú és hordozható szitarendszernek tervezték, amely laboratóriumban és a helyszínen egyaránt használható. Az egység tápellátása 12 V DC, és adapterekkel van felszerelve autóhoz és szabványos aljzatokhoz.

Egyszerű alkalmazás

A talajmintát először megszárítjuk, az összes talajdarabot kisebb darabokra törjük és lemérjük. Ezután a mintát a felső szitába helyezik, és a tesztsziták teljes tornyát (a legnagyobb felül, a legkisebb alul) megrázzák.

Minden alábbi szitán kisebb méretű nyílások vannak. A szita lehetővé teszi a nyílásnál kisebb részecskék átesését, és megtartja a nagyobb részecskéket a szitán. Ezután az alját részecskeméret szerint osztályozzák. Azokat a részecskéket, amelyek egy adott szitán átesnek, a szitaméretnek nevezzük. Azokra a részecskékre, amelyek nem mennek át egy bizonyos szitán, úgy hivatkozunk, hogy az azon a szitán megmaradnak. Ezután az egyes szitán visszamaradt anyagot lemérjük. A szitaanalízis eredményeit általában a különböző szitákon áthaladó talaj teljes tömegének százalékában fejezik ki.

Leírás

Műszaki adatok

Rázó:
Tápegység: 12 V-DC szükséges, tápegység 100-240 V-os váltakozó áramhoz és autós adapter (12 V-DC) mellékelve.
Súly: 3 kg
Méretek: 30 cm x 6,36 cm x 18 cm
Szita készlet:
Anyag: rozsdamentes acél; sárgarézben is kapható
Átmérő:  10 cm (4 hüvelyk) szabvány
Szita méretek száma: 10 (2 mm), 20 (0,850 mm), 40 (0,425 mm), 60 (0,250 mm), 120 (0,125 mm), 200 (0,075 mm)
Digitális mérleg:
Súly: 5 kg
Felbontás: felbontás 0,1g, ± 0,1%-os pontosság
Tápegység: 6 x AA alkáli elem / USB / 9 V adapter
Méretek: 26,5 cm x 20 cm x 8,3 cm, platform: 20 cm x 15 cm