WP4C Talajvíz-potenciál laboratóriumi műszer

3 933 000 Ft + áfa / -tól

WP4C
Talajvíz-potenciál laboratóriumi műszer

A VÍZPOTENCIÁL MÉRÉSEKOR FELLÉPŐ HIBALEHETŐSÉGEK

A talaj vízpotenciáljának mérése sosem könnyű. Az olyan hagyományos módszerek, mint a nyomólapok vagy a szűrőpapír mindig is problémásak voltak. Nemcsak rendkívül időigényesek, de mindkét módszer pontossági problémákkal jár. Ezért fejlesztettük ki a WP4C-t.

Egyszerűen pontos. Egyszerűen gyors. Egyszerűen használható.

A vízpotenciál és a talajszívás világszinten elismert szakértőjeként nem volt elég egy olyan műszert tervezni, amely egyenletes pontosságot biztosít. Úgy is terveztük, hogy könnyen használható legyen, és a mérések regisztrálása még száraz talajban is csak perceket vegyen igénybe. A WP4C sokoldalúsága miatt összetett műszer, de rendkívül könnyen kezelhető, akár 7 ml-es mintaméretekkel is. Egyszerűen töltse meg a pohár felét talajjal, levelekkel vagy magvakkal, majd egyenlítse ki a mintát.

20 perc
növényi minta leolvasási ideje

Alapvető fizikai alapokon nyugvó, bevált első elvi módszer

A WP4C olyan pontos, hogy más mérési módszerek kalibrálására is használják, és széles körben publikálták. Miért? A WP4C-ben található harmatpontérzékelő a vízpotenciál elsődleges mérőeszköze, nem pedig valamilyen másodlagos paraméter, amely pusztán a vízpotenciállal korrelál. Az alapvető termodinamikai alapelvek és egy finomra hangolt kalibráció segítségével méri a kombinált matrikus és ozmotikus potenciált. Így működik:

A WP4C meghatározza a minta feletti levegő relatív páratartalmát egy lezárt kamrában (megfelel az ASTM D6836 szabványnak). Amint a minta egyensúlyba kerül a gőzzel, a relatív páratartalom meghatározása a hűtött tükör módszerrel történik. Ennek során egy apró tükröt addig hűtünk, amíg harmat nem kezd kialakulni. A harmatponton a WP4C 0,001 °C-on belül méri a tükör és a minta hőmérsékletét. Ez páratlan pontosságot tesz lehetővé a -0,1 MPa és -300 MPa közötti tartományban, így a minta leolvasásában teljes mértékben megbízhat.

Páratlan pontosság. Egyszerű használat. Gyors sebesség. Kombinálja a WP4C-t más LABROS műszerekkel a teljes talajvizsgálathoz. Adja hozzá a PARIO-t a talajszemcseméret elemzéséhez, és használja a HYPROP és a KSAT adatait a hidraulikus vezetőképességi görbe elkészítéséhez.

Csak részleges görbéket használ? Szerezze be, amit eddig kihagyott.

Most a WP4C és a HYPROP adatainak kombinálásával teljes, nagy felbontású nedvességleadási görbéket hozhat létre a teljes nedvességtartományban. Semmilyen más módszer nem generál ilyen részletességű görbét, és ilyen kis erőfeszítéssel.

Ha csak a görbe száraz végére van szüksége, a HYPROP FIT szoftver segítségével a WP4C által gyűjtött vízpotenciál-adatokat különböző vízvisszatartási modellek (pl. van Genuchten, van Genuchten Bimodal, Fredlund & Xing, Brooks & Corey) illesztésére lehet használni.

Időt és energiát takarít meg

A WP4C kialakítása több szempontból is hihetetlenül hatékony. Kezdjük azzal, hogy nem kell rengeteg időt töltenie a technikusok betanításával. Ráadásul a kifinomult hőmérséklet-szabályozásnak köszönhetően gyors kiegyenlítést tesz lehetővé. És egy utolsó funkció, amely teljes időmegtakarítást jelent: a készülék magától elvégzi a méréseket, így Ön szabadon foglalkozhat más dolgokkal.

Jellemzők összefoglalása

  • Pontos üzemmód
  • Hűtött tükör harmatpont technika
  • Gyors kiegyenlítés
  • Páratlan pontosság a -0,1 MPa és -300 MPa közötti tartományban
  • Tartós és könnyen tisztítható
  • Könnyen kalibrálható telített sóoldatokkal
  • Megfelel az ASTM D6836 szabványnak
  • Használható a HYPROP-pal a teljes talajnedvesség-felszabadulási görbe létrehozásához

 

Cikkszám: 40415 Kategória:

Leírás

MŰSZAKI JELLEMZŐK

Mérési specifikációk

Vízpotenciál:

Tartomány: -300 MPa
Felbontás: NA
Pontosság: ±0,05 MPa 0 és -5 MPa között
1% -5 és -300 MPa között
MEGJEGYZÉS: Minden gőznyomásmérő műszer (beleértve a WP4C-t is) pontossága a vízpotenciál-tartomány nedves végén korlátozott. A 0 és -5 MPa közötti tartomány pontossága ±0,05 MPa. Például a -0,1 MPa mérés pontossága ±50%, a -1 MPa mérésé pedig ±5%. A WP4C nem méri pontosan a vízpotenciált a terepi kapacitás közelében (-0,033 MPa).

Hőmérséklet:

Tartomány: 15.00 – 40.00 °C
Felbontás: 0.10 °C
Pontosság: ±0,20 °C

Leolvasási idő:

Talajminta: ~(precíz üzemmódban)
<5 perc (gyors üzemmód)
Növényi minta: ~20 perc
MEGJEGYZÉS: A WP4C körülbelül 5 percenként frissített méréseket jelenít meg a leállításig.

Fizikai specifikációk

A tok méretei:

Hossz: 24,1 cm (9,5 in)
Szélesség: 22,9 cm (9,0 in)
Magasság: 8,9 cm (3,5 in)

A tok anyaga:

Porfestett alumínium

Univerzális tápegység:

110.0000 – 220.0000 V AC 50/60 Hz

Érzékelő típusok:

Hűtőtükrös harmatpont érzékelő
Infravörös hőmérséklet-érzékelő

Kábel típusa:

Szabványos RS-232-USB kábel (tartozék)

Kijelző:

20 x 2 alfanumerikus LCD kijelző háttérvilágítással

Mintacsésze kapacitás:

15 ml (0,5 oz) töltve
7 ml (0.25 oz) ajánlott

Működési hőmérséklet-tartomány:

Minimum: 5.00 °C
Tipikus: NA
Maximális: 40.00 °C

Súly:

3,2 kg (7,1 font)

Adatkommunikáció:

RS-232A soros
8 adatbites ASCII kód
9 600 baud, paritás nélkül
1 stopbit

Egyéb

Megfelelés:

EM ISO/IEC 17050:2010 (CE-jelölés)
Kompatibilis szabvány: ASTM D6836-07

GSA